zondag 14 oktober 2012

Rikki en zijn vriendjes

We startten de week met een waarneming van een prent uit het boek 'Rikki en zijn vriendjes'. Wat we op de prent zagen probeerden we na te bootsen; wortellopen. Niet makkelijk om met een wortel op je hoofd over andere wortels te stappen zonder dat die wortel valt. Kamilia was er alvast in geslaagd.

Daarna luisterden en keken we naar het verhaal in kamishibai-vorm. 
Het verhaal gaat over Rikki die in het bos speelt met zijn vrienden. Alleen, de zwarte, grijze, witte en bruine konijnen spelen afzonderlijk in groep. Rikki vindt dit niet zo fijn, want hij speelt het liefst met iedereen samen. Op een dag staat er een konijn met vlekken, Pom, langs de kant. Hij wil wel meespelen maar kent niemand. Rikki wint het vertrouwen van Pom. De andere konijnen lachen hem uit omdat hij er anders uitziet. Rikki roept de konijnen tot de orde en vertelt dat Pom ook een leuk spel kent. Hij legt het spel uit en de andere konijnen vinden het geweldig. Nu spelen de zwarte, witte, grijze en bruinen konijnen samen één groot spel. 

Broer en zus luisterden rustig naar het verhaal.

We maakten een collage van Rikki en zijn vriendjes. Het was een werk van twee dagen. Eerst schilderden we een open vlakte in een bos. 
Eens het grasveld, de bomen en de blauwe lucht geschilderd, konden we de spelende zwarte, witte, bruine en grijze konijnen schilderen.


Als laatste werd Rikki ingekleurd, uitgeknipt en op de collage geplakt. 


Zoals Rikki in het verhaal verschillende spelletjes speelde met zijn vriendjes, zo haalden wij ook verschillende gezelschapspelletjes uit de kast. 
Zo bouwden we constructies na met blokken, volgens een plan. 


Met parels legden we een patroon, ook volgens een plan.


We speelden een slakkenspel met kleurendobbelstenen. We zijn ook voor het eerst naar de bibliotheek geweest. De bibliothecaris gaf ons uitleg en vertelde wat de afspraken en regels zijn. 

We mochten elk één boek uitkiezen dat we dan mochten lenen voor in de klas. Terug in de klas werden de geleende boeken in de boekenkast gelegd. Basmala en Henrrita hun lievelingsboeken zijn die van Dora.

Fons is gek op muziek. Hij koos daarom ook in de bib een liedjesboek met cd. 

In de klas speelden we nog vele andere spelletjes. Zoals dit knikkerspel. 


We speelden een sorteerspel.


Ook wij zijn vriendjes van Rikki. We kregen een kleurprent van Rikki met zijn vriendjes, en tekenden onszelf erbij. 


We maakten een eigen boekje van het verhaal.

Sommigen maakten ook een werkblaadje.


Op een ochtend lag er een vreemd voorwerp in de kring, bedekt met een doek. Wat zou het zijn? We mochten alvast eens voelen. 

Het was een digitale piano :-) Het lievelingsinstrument/speelgoed van meester Dries.

We maakten ook zelf speelgoed. Van een sok knutselden we een pop. Onze knutseltafel leek wel een naaiatelier. We kregen bezoek van tante 'Fatima'. Samen met haar zongen we het lied; 'k heb een tante in Marokko...

De zon heeft de voorbije week bijna altijd geschenen. Daar hebben we van geprofiteerd en we zijn naar het bonnevie-park getrokken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten